Tuesday, March 15, 2011

icon comel/tukar tab pada shoutbox

Apa itu cute icon pada shoutbox? Lihat gambar di bawah :)


okay.sekarang kita akan tukar tab itu kepada icon comel mcm yg Miss elle punya mcm dlm gmba kat bawah xD


cute kan? okay.mcm mana nak buat?

1.korang edit la korang punya tab tu dekat photoscape ke, picnik ke.edit ikut kreativiti korang.
2.dah habis edit? upload kan gambar tab tadi tu dekat photobucket
3.dh selesai upload, ambik dia punya DIRECT LINK sahaja.ingat DIRECT LINK.
4.CTRL+C untuk copy code di bawah 

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:280px;
width:150px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('DIRECT LINK') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px dashed #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 150-w) : moveGB(170-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">
 CODE SHOUTBOX/CBOX KORG
 <div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (140-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>
5.Paste code di atas dekat add a gadget (HTML/JAVA SCRIPT)

WARNA MERAH UNTUK KEDUDUKAN SHOUTBOX KORANG
WARNA BIRU UNTUK DIRECT LINK CUTE ICON
WARNA UNGU UNTUK CODE SHOUTBOX/CBOX KORANG

HAVE FUN :D
 whole tutorial credits to:MRS ELLE @ HAJAR and Miss ELLIE @ WAJIE :)

2 comments:

  1. salam..cmane ek kmu buat shoutbox ni skali ngn follower?

    ReplyDelete
  2. tapi tak nampak gmbar shout baru tuh . dye hide sume . cne nak npk kan sket ? law x cne org nak taw ade law tak npk =.='

    ReplyDelete