Tuesday, May 31, 2011

Border Pada Main Blog

Assalammualaikum kawan-kawan.cuti wat ape?  Miss elle cuti nak wat tuto bnyk sikit.insyallah:) Okay lah. setelah berpenat lelah meronda ronda code, akhir nya miss elle jumpa tutorial yg baru. Mungkin ada yg dah jpa tutorial ni sebelum ni.Tp Miss elle baru dapat ^^ takpe la kan? janji miss elle blaja sendiri :D okay lah. Mari mulakan tutorial kita pada hari ni. sebelum tu, mai tengok gamba border pada main blog :)

Example A


Example B


Example C


Example D


Example E


Example F

Seronok kan kawan-kawan? Mari kita mulakan tutorial kita pada hari ini :)

1. dashboard > design > edit html 

2. CTRL + F cari code .main-inner .column-center-inner .section {

Lepas tu, kat bawah code .main-inner .column-center-inner .section { ada code .post { kan? 
Kalau tak paham, tengok gambar kat bawah :



3. copy code di bawah dan paste kat bawah code .post {  tadi :)

EXAMPLE A :
-moz-border-radius-bottomright: 50px;
border-bottom-right-radius: 50px;
}
EXAMPLE B :
-moz-border-radius-bottomright: 50px 25px;
border-bottom-right-radius: 50px 25px;
}
EXAMPLE C
-moz-border-radius-bottomright: 25px 50px;
border-bottom-right-radius: 25px 50px;
}
EXAMPLE D 
-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;
border-radius: 1em 4em 1em 4em;
}
EXAMPLE E 
-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
}
EXAMPLE F 
-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;
Korang pilih satu bentuk je tau.pastu paste kat bawah code .post {  tadi :)
Jangan  lupa tambah kan code ni
border: solid 3px #000000;
Tukarkan warna merah dengan jenis border yg korang nak
Warna biru untuk ketebalan border.
Warna purple lak untuk warna border.

lepas korang habis paste semua, code dia akan jadi mcm ni :


SELAMAT MENCUBA. HAVE FUN :D 

No comments:

Post a Comment