Saturday, May 14, 2011

BUAT SCROLL BOX

ini adalah scroll box untuk code di bawah :)

Ada 2 langkah untuk letak scroll box pada post.

Langkah 1
Langkah pertama ni kalau korang cuma nak letak scroll box pada current post je ok :D

1. Dashboard > new post 

2. CTRL + C untuk copy code di bawah 

<center><textarea cols="23" id="textarea" name="textarea" rows="4"></textarea></center>
3. Pada new post, click edit html mcm dalam gambar di bawah  :


4. Paste code yg telah di copy pada edit html

5. Click compose pada sebelah edit html tersebut, tengok ada tak scroll box tadi? 

6. Setelah selesai dengan 5 langkah di atas, korang paste la ape yg korang nak kat scroll box tersebut ok?

LANGKAH 2

Langkah kedua ni kalau korang nak letak scroll box pada each post.

1. Dashboard > Setting > Formatting > Post Template 

2. CTRL + C untuk copy code di bawah 
<center><textarea cols="23" id="textarea" name="textarea" rows="4"></textarea></center>
3. Paste code yang telah di copy tadi di Post Template dan save kan :)

Setiap kali korang nak post, scroll box tu akan appear :)

HAVE FUN :D

No comments:

Post a Comment